top of page

Хомер - компанијата за накит на Френк Оушн издаде прстен

Френк Оушн неделава излезе со нешто ново... прстен.Но, не е баш било кој тип на прстен...


Реакцијата на јавноста беше блескава...

Френк Оушн ја отвори Хомер - компанија која продава луксузни продукти минатата година. За Financial Times (кои го опишаа како „култна квир фигура, во ерата на славните личности за еднократна употреба. Парчињата се поп, но луксузни, канализирајќи ја личноста на Такаши Мураками и графичката енергија на клубските флаери од 90-тите.“) Френк појасни:

„ Најмногу затоа што има пет букви и доткомот беше достапен. Но, исто така, затоа што Хомер се смета за татко на историјата а историјата треба да истрае - исто како и дијамантите и златото - иако знам дека Хомер користел папирус, отсекогаш ми се допаѓала идејата историјата да се изрезба во камен“.


Дива е овде да ви каже дека Хомер не пишувал на ништо - функционирал во свет на орална литература - иако Илијадата и Одисејата подоцна биле запишани на папирус - па еве после овој „вистинометар“ момент да продолжиме со накит...

Куриозитет кој е вреден да се спомене е, дека во светот каде што се користат крвави дијаманти, Хомер оди со етички, на друго ниво - лабораториски.


„Сè што некогаш ќе го допрете е направено од атоми. Работ на нож, стаклото на огледалата, рамото на љубовниците - се́ е атоми. Изворот на атомите не е прашање на научна дебата, иако звучи речиси премногу магично за да се верува: речиси сè што сме потекнува од ѕвезди.


Се разбира, само затоа што нешто е вистина не значи дека не е зачудувачки, неверојатно, па дури и незамисливо. Дијамантот се состои од само еден вид атом, многукратно: јаглерод. Нејзината целосна хемиска формула е исклучително едноставна: C. Сепак, како хемиски факт, истите атоми на јаглерод, различно распоредени, не даваат блескав дијамант, туку сив графит на срцевината на моливите.

Дијамантот е во деталите.


Што го прави дијамантот дијамант: што е тоа или како се набавува?


Како супстанција, дијамантот е чудо на универзумот. Светлината патува низ него со помалку од половина од брзината со која истата светлина минува низ воздухот. Добиената фацетирана рефракција го открива препознатливиот „оган“ на дијамантот — брилијантни, минливи бои кои трепкаат и намигнуваат од различни агли. Тој е толку ефикасен спроводник на топлина што дијамантска нишка која може да се држи во дланката, лесно сече низ блок мраз. Не може да се изгребе, освен со друг дијамант. Дијамантите се формираат кога атомите на јаглерод се подложени на огромна топлина и притисок.


Импресивното не е што тие можат да се направат под земја. Андерграунд е, на крајот на краиштата, сцена за многу неверојатни феномени, како подморски вулкани кои исфрлаат блескава магма во длабокиот океан и млечно бели селенитни кристали со големина на автомобил кои излегуваат од подземните пештери. Навистина извонреден подвиг е тоа што, по само неколку децении истражување (дел од трепкање на геолошката временска скала), човечките суштества открија како да го рекреираат природниот процес кој формира дијаманти, по своја волја.

Хомеровите дијаманти се формираат под надзор на тим инженери за материјали во САД. Во нашата фабрика, потребен е дијамант за да се направи дијамант: секој дијамант влегува во постоење како 1/400 каратно природно семе од дијамант. Во текот на четири недели - исто толку време потребно за да се формира дијамант во земјината обвивка - машините прецизно депонираат слоеви од јаглерод над семето на дијамантот и го подложуваат на огромен притисок и бели топли температури неопходни за формирање на камењата. на старомоден начин. Резултатот е оригиналот. Не е реплика на дијамант, или приближно апроксимација, или светкав камен од слична супстанција. Секој дијамант се сече, полира и проверува за да ги исполни строгите стандарди на Хомер пред да биде независно оценет од Меѓународниот институт за скапоцени камења.


Финалниот производ е чист дијамант - до атомите.“ - објасни елоквентно Френк Оушн.


Но ние во Дива инсистираме на секојдневни новости, кои изоструваат, полираат, ја негуваат културата на живеење(не многу различно од процесот опишан погоре)... па останавме со прашањето: како да го преведеме cock ring?

bottom of page